Duurzaamheid

Duurzaamheid

 

Momenteel wordt er veel hout vanuit Canada, Scandinavië of Nieuw Zeeland geïmporteerd naar Nederland. Terwijl er tegelijkertijd Nederlands hout van goede kwaliteit wordt gebruikt als brandhout. En dit alles onder de noemer van duurzame energie. StreekhoutPlus is van mening dat iets wat van ver weg komt, maar eveneens dichtbij huis kan worden verkregen, nooit duurzaam is. Zelfs niet als het een certificaat van duurzame bosbouw bevat. Het transport dat hiervoor nodig is moet zoveel mogelijk worden vermeden en daarom zijn wij van mening dat er naar andere oplossingen moet worden gezocht.

 

Een gemiddelde boom heeft 30 jaar nodig om volgroeid te raken, terwijl de boom in grote biomassa verbrandingsinstallaties in slechts 15 minuten is opgebrand. Hiermee wordt een bepaalde hoeveelheid energie in de vorm van warmte verkregen. In de waardepiramide staat warmte onderaan. Dit betekent dat warmte het meest laagwaardige product is dat je kunt maken, de toegevoegde waarde is gering en het hout is weg. Daarom is StreekhoutPlus van mening dat het ook anders kan. Een betere denkwijze zou zijn om eerst een product te maken van de boom (gebruiksproducten staan hoog in de waardepiramide), dit product enige tijd te gebruiken en het hierna, aan het einde van zijn levensduur, pas te verbranden. Met deze denkwijze wordt er meer waarde aan het hout verbonden en houden we ook nog op andere manieren rekening met duurzaamheid in de vorm van people, planet and profit.

 

People

Bij StreekhoutPlus proberen we zoveel mogelijk gebruik te maken van vakmensen, professionals met liefde en passie voor hun vak, afkomstig uit de noordelijke provincies. Daarnaast proberen we om zoveel mogelijk taken uit te besteden aan sociale werkplaatsen, om zo mensen met een beperking (maar wel met enorm veel liefde voor het vak) een kans op werk te geven. Met deze werkwijze worden basisbewerkingen uitgevoerd door medewerkers van een sociale werkplaats en wordt het uiteindelijke product gemaakt door een ervaren meubelmaker.

 

Planet

Voor StreekhoutPlus staat het welzijn van onze planeet hoog in het vaandel, dit hebben we dan ook altijd in ons achterhoofd bij het maken van keuzes. We proberen zo min mogelijk te verspillen en door het hout een tweede leven te geven, wordt de uitstoot van CO2 uitgesteld totdat het hout uiteindelijk verbrand wordt.

 

Profit

Een onontkoombaar aspect binnen een bedrijf is het maken van winst, dit is nodig om te kunnen voortbestaan. StreekhoutPlus probeert echter om de winst eerlijk te verdelen over de bijdrage van iedere schakel in het proces. Wij zijn van mening dat er op deze manier het beste een duurzame relatie met alle partners opgebouwd kan worden.

 

Als u tips heeft hoe wij StreekhoutPlus nog duurzamer kunnen maken, neemt u dan gerust contact met ons op middels het contactformulier.

 

 

Kom in contact

U kunt ons bereiken via het onderstaande formulier, wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.