Proces

Proces

 

Nadat StreekhoutPlus het hout heeft verkregen wordt dit naar de zagerij gebracht. Hier worden de eerste planken op de juiste dikte gezaagd, waarna het twee jaar op de wind te drogen wordt gelegd. Afhankelijk van de toepassing wordt het daarna nog nagedroogd tot het hout het juiste vochtgehalte heeft bereikt. Hierna is het klaar om verder te worden bewerkt en gaan een meubelmaker of een medewerker van de sociale werkplaats ermee aan de slag. De producten die worden gemaakt kunnen meubels zijn, maar bijvoorbeeld ook wandbekleding of andere (op maat gemaakte) producten.

 

Zoals eerder vermeld werken wij voornamelijk met hout van eiken, essen of elzen. Aangezien het hout dat wij gebruiken uitsluitend afkomstig is van onderhoudswerkzaamheden aan de natuur, hebben wij een sterk wisselende voorraad hout.

 

Eikenhout (zomereik, quercus robur)

Eiken kernhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur en steekt duidelijk af tegen het 25-50 mm brede bleekbruine spint (het jonge, nog niet volgroeide hout vlak onder de schors). Eikenhout is hard, sterk en het is voor vele doeleinden toepasbaar. Zo wordt het onder andere gebruikt voor kozijnen, deuren, trappen en vloeren, als constructiehout in de bouw en voor het maken van meubels. Eiken groeien in bossen en houtsingels, langs wegen en op erven. Het hout dat beschikbaar komt voor StreekhoutPlus komt van onderhoud aan bermen en singels en soms als gevolg van stormschade.

 

Essenhout (fraxinus excelsior)

Essenhout is taai en sterk en het hout heeft een grove nerf. Er is duidelijk kleurverschil waarneembaar tussen het spint- en het kernhout. Het spinthout is geelwit van kleur met een fraaie vlamtekening. Dit hout is erg gewild voor meubels, vloeren en trappen. Het kernhout is bruin en bevat eveneens een mooie vlamtekening. Dit hout wordt vooral gebruikt voor decoratieve toepassingen. Essen groeien langs wegen en in houtsingels. StreekhoutPlus verkrijgt dit hout voornamelijk als er verjonging plaatsvindt van singels.

 

Elzenhout (alnus glutinosa)

Elzenhout is licht roodbruin van kleur. Het spinthout heeft dezelfde kleur als het kernhout. Het hout is zacht, taai, vrij sterk en het heeft een fijne nerf. Elzenhout wordt gebruikt voor meubels en interieurs, speelgoed en beeldhouw- en snijwerk. Elzen groeien in elzensingels langs weilanden, velden en wegen. Een goede elzensingel is gevarieerd en herbergt een grote biodiversiteit. StreekhoutPlus verkrijgt dit hout door periodiek onderhoud van de singels. Hierbij worden de dikste bomen weggezaagd, zodat jonge bomen een kans krijgen.

Kom in contact

U kunt ons bereiken via het onderstaande formulier, wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.